måndag 28 januari 2013

Vi gick runt i klassrummet och frågade varandra idag.

Det är viktigt att vi lär känna varandra i klassen eftersom vi måste kunna samarbeta bra med alla. Idag gick ni runt i klassrummmet och frågade varandra en massa saker. Fortsätt att göra det!!



Rafraf letar efter någon att fråga.

Maarva satt ner och frågade.


Fardowsa och Maria frågar varandra.


Zake och Wael samtalar med varandra.


Kanske skriver Zake Roberts namn på pappret?


Dagens diktamen

Klicka på Diktamen och sen på den orangea pilen om du vill lyssna på diktamen som vi hade idag.
Du kan stoppa när du vill och även lyssna många gånger. Vill du rätta din text så klicka på kommentarer för där har jag skrivit samma text som jag läste högt.
Lycka till!

onsdag 23 januari 2013

Likabehandlingsplanen

På alla arbetsplatser och skolor finns en likabehandlingsplan.
Imorgon ska vi prata om likabehandlingsplanen som finns på St. Olofsskolan. Texten finns i ditt häfte men det är många svåra ord. Du kan läsa den på skolans hemsida på olika språk. Vi kommer att bl.a. (=bland annat) att prata om dessa begrepp (=ord):

diskriminera - diskriminering
respektera - respekt
kränka - kränkning
trakassera - trakasserier
trygg
ett kön
ett beteende
ingripa
utsätta
en synpunkt
utreda
en händelse
en åtgärd- åtgärda

Läxa till imorgon torsdag:
Slå upp orden i lexikon så att du förstår orden på ditt språk. 

måndag 21 januari 2013

Dagens diktamen- om egenskaper

Jag har spelat in dagens diktamen så att du kan lyssna igen om du vill. Det är också bra för dig som inte kunde komma till skolan idag. Jag läser varje mening två gånger men du kan själv bestämma hur många gånger du vill lyssna. Du kan titta i kommentarerna för där har jag skrivit meningarna som jag har läst.
Klicka på länken nedan och sen på den orange pilen.

Diktamen om egenskaper

Lyssna på Karins och Evas presentationer

Nu kan du lyssna på våra presentationer. Klicka på länkarna nedan och på den orange pilen. 

Karins presentation

Evas presentation

Träna att själv läsa högt hemma. Studera våra presentationer och hämta idéer om hur du kan skriva din presentation. 

Tänk på:


  • variera dina meningar (börja inte varje mening med jag)
  • försök att göra din presentation intressant
  • titta på uppgiften så att du skriver om alla punkter

fredag 18 januari 2013

Trevlig helg

Tack för den här veckan! Jag har skrivit lite mer information på bloggen om vårt studiebesök på Portalen. Läs gärna!

Ta med er alla papper och häften som ni har fått av mig på måndag. Om du inte har en pärm är det bra att du skaffar en så att du kan organisera dina papper.

Hoppas ni får en skön helg!

torsdag 17 januari 2013

Frågor om vecka 3

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world's leading questionnaire tool.

Studiebesök Portalen

Igår besökte vi Portalen som ligger i Hageby. 

Portalen ligger bredvid Hagebyvårdcentral på Plåtslagaregatan 93. Deras öppettider är:
Måndag och torsdag kl.9-18
Tisdag och onsdag kl. 9-16
Fredag kl. 9-11

Rania jobbar på Portalen. Hon berättade om verksamheten på Portalen.

Natalia arbetar också på Portalen. Hon förklarade  varför Portalen startade och vilka mål som finns för verksamheten.

Portalen drivs av Hyresbostäder, Arbetsförmedlingen, ABF, Migrationsverket och Marieborgs folkhögskola. I Hageby bor ca 8000 personer men bara 50% försörjer sig själva.
Målet med Portalen är att många fler ska kunna försörja sig själva.
Att försörja sig själv betyder att man har ett jobb, att man tjänar egna pengar så att man kan betala t.ex. mat, hyra och kläder.

Natalia frågade oss: Vad behöver vi som kommer från andra länder lära oss för att få ett jobb?
  • Den svenska kulturen
  • Det svenska samhället
  • Det svenska sättet att prata med varandra
  • Den svenska arbetsmarknaden
  • Det svenska språket
Hon frågade också: Vad erbjuder (=ger) vi som kommer från andra länder samhället?
  • Vår egen kultur
  • Våra förmågor
  • Vår kunskap
  • Våra erfarenheter
  • Nya lösningar
  • Nya idéer
Natalia fortsatte att fråga: Vad hindrar oss?
  • Brist på kontakter på arbetsmarknaden
  • Svenska språket
  • Brist på referenser
  • Låg tilltro på sig själv och till samhället
  • Utbildningsnivå
  • Motivation
Efter det berättade Rania om vad Portalen kan göra för att hjälpa dig.
Portalen finns för att stödja dig. De vill motivera och inspirera dig. De har aktiviteter som kan utveckla dina förmågor och kunskaper.

När man kommer till Portalen får man först ha ett personligt samtal. Då får du berätta vilka intresseområden du har, tankar, behov önskemål, drivkrafter, utmaningar, färdigheter, kunskaper och erfarenheter.
Sedan kan man delta i olika aktiviteter som passar just dig.
Man kan träna att prata svenska och man kan få mycket information om arbete och arbetslivet.  Man kan bl.a. få träffa arbetsgivare, gå på anställningsintervjuer, få nya kontakter och delta i olika föreläsningar.


Praktikplatser

Ni får gärna försöka hitta era praktikplatser själva. Men ni kan inte ha praktik på en skola eller förskola där ni har egna barn. Om du har släkt eller vänner på praktikplatsen är det inte heller bra.

Behöver du veta vilka förskolor eller skolor som finns i Norrköping och var de ligger kan du titta på Norrköpings kommuns hemsida. Klicka på Utbildning och välj sen på vänster sida om du vill söka efter förskolor (=dagis) eller grundskolor. Klicka sen på Våra förskolor eller Våra grundskolor. Man kan också klicka på karta för att se vilka förskolor och skolor som finns i ett område.

Det finns också förskolor som inte är kommunala. De kallas för fristående förskolor. Även inom skolan finns det fristående skolor. Där kan du också fråga om praktikplatser.
Innan du besöker en praktikplats är det bra att läsa lite om skolan eller förskolan. Du kan t.ex. läsa på hemsidan hur många barn som finns, hur många avdelningar eller klasser som finns och vad chefen eller rektorn heter.

När du besöker praktikplatsen ska du förstås presentera dig och berätta att du studerar på SFI i pedagoggruppen. Du kan t.ex. börja presentera dig så här:

Hej jag heter....Jag studerar på SFI i pedagoggruppen och jag undrar om jag kan praktisera här. Jag vill gärna lära mig mera svenska.

Du kan berätta att vi har praktik på onsdagar och torsdagar ca kl.8-15. Praktiken börjar vecka 6 och slutar vecka 23. Lämna pappret som du har fått från mig. Om du får ett positivt besked (= om de säger att du får praktisera) skriv upp praktikplatsens namn och telefonnummer och gärna namnet på personen som du har pratat med.

tisdag 15 januari 2013

Repetition i De Geerhallen

Idag var vi på Norrköpings Symfoniorkesters (SON) öppna repetition i De Geerhallen. Tyvärr pratade dirigenten engelska. Jag ber om ursäkt, jag visste inte det. Jag hoppas ändå att ni fick en skön stund och kunde njuta av vackra toner.

Ta med din barnbok imorgon så att du kan berätta om den.

måndag 14 januari 2013

Om bloggen och denna vecka

Tack för idag! Det var roligt att träffa er som grupp även om det var lite trångt i klassrummet. Nu har jag skrivit lite under dagbok och veckans planering. Det är bra att läsa om du inte har varit i skolan men också som repetition för dig som var på lektion. Gå gärna in och lyssna och sjung några sånger också (barnsånger eller sånger).

onsdag ska du ta med barnbok som du har läst till skolan. Då får du berätta för dina klasskamrater vad den handlar om.

torsdag ska vi göra ett studiebesök på Portalen som ligger i Hageby. Vi ska vara där 14.30. Jag berättar mer på onsdag.

fredag 11 januari 2013

TACK för härliga samtal!

Nu har jag pratat med nästan alla av er. Det har varit en intensiv vecka men väldigt trevligt och givande att få möta er alla en stund. Jag tror att vi kommer att få en härlig termin tillsammans!

Jag hoppas att även ni har jobbat och studerat hårt där hemma eller på Mötesplatsen. Ta med er allt arbete ni har gjort på måndag. Barnboken som ni har läst behöver ni inte ta med på måndag. Ni kommer att få berätta om den senare i veckan.



På tisdag kommer ni att få gå till De Geerhallen för att lyssna på symfoniorkestern när de repeterar. Vi ska vara där kl.11.30 och slutar sen lite senare än vanligt, ca 12.30. Meddela  gärna förskolan om du behöver att du blir lite sen på tisdag. Nästa tisdag får ni istället sluta lite tidigare.

Vi ses på måndag kl.8.30 i sal 332. Välkomna!!

Svara gärna på dessa frågor innan måndag så vet jag hur långt ni har kommit.

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world's leading questionnaire tool.

onsdag 9 januari 2013

Gamla elever- lämna tillbaka böcker, tack!

Hej alla gamla pedagogelever!
Jag hoppas att ni har det bra och att ni trivs med era studier, praktik eller jobb. Jag har fått många nya elever och behöver få tillbaka läroböcker, t.ex. Förskolan Liljan, SFI boken eller +46. Snälla, kom snart och lämna tillbaka dem. Du kan komma upp till mitt arbetsrum eller lägga dem i mitt fack på bottenvåningen. Om du lägger böckerna i mitt fack så skriv ditt namn också så att jag vet vem som har lämnat böckerna.
Lycka till framöver och kom gärna och hälsa på!
Kram Karin

tisdag 8 januari 2013

Upprop- nu har vi börjat skolan igen!

Idag hade vi upprop. Det var roligt att träffa alla gamla och nya elever. Ni som inte kunde komma idag behöver komma till skolan så fort som möjligt för att hämta arbetsuppgifter och få en samtalstid. Jag finns i mitt arbetsrum på våning 3 (mittemot sal 332). Du får knacka på även om jag sitter i samtal.

måndag 7 januari 2013

Välkomna till pedgoggruppen

God fortsättning på det nya året! Hoppas att ni har haft en skön ledighet. Nu är det dags att börja igen och jag ser fram emot att träffa er alla imorgon.
Alla elever går till sina gamla grupper kl.10.30, alltså ni som studerade hos mig förra terminen och ska fortsätta studera på SFI, kommer till sal 332.

Alla ni som har sökt till pedagoggruppen kommer också till sal 332 kl.11. Ni kommer att få ett schema och tider för samtal. Jag kommer att samtala med er alla under den här första veckan. Därför kommer ni att få arbeta själva med uppgifter som ni får från mig imorgon. Men mer information får ni imorgon.
VARMT VÄLKOMNA!!
Karin