fredag 31 augusti 2012

Presentera dig muntligt

Nästa vecka ska vi börja med muntliga presentationer. Alla ska få stå framför gruppen och berätta om sig själv. Kanske vill någon börja redan på måndag. Du berättar i så fall om dig själv ungefär så som du har skrivit i din långa presentation.

torsdag 30 augusti 2012

Studiebesöket på Skolmuséet

Idag har vi varit på Skolmuséet som ligger på Östra Promenaden 34. Där mötte vår guide oss. Först fick vi ställa oss i led, två och två. Det kortaste skulle stå först och de längsta skulle stå sist. När alla var tysta fick vi gå in i klassrummet.  Vår guide berättade också att eleverna förr fick börja dagen med att sjunga en psalm (= en kristen sång).

Alla elever var tvungna att stå till höger om bänken tills magistern (= läraren) sa att man fick sitta.
Vår guide berättade mycket om skolan på 1800- och 1900 talet. 1842 blev skolan obligatorisk för alla barn men det tog lång tid innan alla barn var i skolan. Det byggdes skolor och man utbildade lärare. Många föräldrar ville inte att barnen skulle gå i skolan eftersom de behövde arbeta hemma på gården. De flesta var bönder (ca 85%) på den tiden. I Norrköping byggdes skolor nära promenaderna för där var luften renare och friskare. I staden fanns många fabriker och där var luften smutsig.
Vi fick prova att träna välskrivning med bläck. Försiktigt tog vi upp bläckhornet och skruvade av locket. Sen doppade vi pennan i bläcket och skrev fina bokstäver.







När man ville svara fick man räcka upp handen och sen ställa sig upp innan man svarade. Om man svarade fel fick man stå kvar och sen fick man repetera det rätta svaret innan man fick sätta sig igen.
Vi fick se många olika läromedel som läraren kunde använda för att förklara olika saker för barnen. Här kan man se hur jorden snurrar runt solen och hur månen snurrar runt jorden.

Läraren visade hur levern skadas av alkohol.
 
Alkohol var ett stort problem i Sverige under den här tiden och 1923 folkomröstade man om att förbjuda alkohol. Men det blev inget förbud. Däremot var lärarna tvugna att undervisa om faran med alkohol.

Vår gudie berättade om svensk kungahistoria. Jean Baptiste Bernadotte kom till Sverige då vi inte hade någon kung. Han blev kallad Karl XIV Johan. Hans staty finns idag i Karl Johans parken som ligger nära resecentrum.






Det var dyrt att trycka bilder i böcker. Men lärarna använda många planscher i sin undervisning. De kunde prata om bilderna och resonera tillsammans.


Med hjälp av denna apparat kunde läraren förklara vattnets kretslopp, hur vattnet i havet blir till ånga, ångan stiger upp, regnet faller ner i bäcken och bäcken rinner ut i havet.

Vi hade en mycket trevlig och lärorik stund på Skolmuséet. Om du vill besöka muséet igen så kan du gå dit på lördagar mellan kl.13-16. Det är gratis.






måndag 27 augusti 2012

Skolmuséet på torsdag

På torsdag ska vi till Skolmuséet i Norrköping. Vi träffas där kl.10.30. Muséet ligger på  Östra Promenaden 34 (Oskarsskolan). Den ligger mellan Östra Promenaden och Djäkneparksskolan. Om du klickar på adressen så visas en karta. Kom i god tid så att vi visar respekt mot vår guide (= personen som ska berätta om muséet).

Museet har en skolsal från 1800-talet och en från 1930-talet. Det finns äldre undervisningsmaterial i olika skolämnen, fotografier som berättar om skolorna i Norrköping, skolplanscher och böcker speglar utvecklingen i svenska skolor.

fredag 24 augusti 2012

Välkomna igen!!

Nu har vi jobbat i drygt två veckor och gruppen har blivit större och större. Idag räknade jag alla era namn på listan och vi är nu 24 personer i pedagoggruppen. Härligt! Jag vill särkilt hälsa de allra nyaste välkomna till gruppen. Tuuma och Imran började nyss, Wael kom i torsdags och Anna kommer till oss på måndag. "Nygamla" elever som också har kommit tillbaka är Haroon och Jenevev. Nu väntar vi bara på Fatime som kommer den 3 september. Ni kommer alla att få presentera er både skriftligt och muntligt men passa på att intervjua och lära känna de nya så att de känner sig välkomna.

TREVLIG HELG!!

tisdag 7 augusti 2012

VÄLKOMNA TILL PEDAGOGGRUPPEN!

Jag vill hälsa alla nya och gamla elever välkomna till pedagoggruppen och till denna blogg. Jag hoppas att vi ska trivas med varandra.

Detta är vår blogg! Klicka gärna runt på bloggen. Du kan t.ex. lyssna på många barnsånger eller läsa om pedagogiskt arbete i Sverige. I "dagboken" skriver jag nästan varje dag vad vi har gjort. Hoppas du kommer att ha nytta av vår blogg. Du får gärna skriva egna kommentarer också. Än en gång, varmt välkomna!!