tisdag 31 januari 2012

Dagen idag - tisdag

Idag har flera studerande besökt sina praktikplatser. Efter lite prat om praktiken och tystnadsplikt berättade alla om sina barnböcker. De flesta hade läst många gånger hemma och kunde sen berätta sin bok för gruppen. Efter det delade Karin ut Nyhetssidan v. 5. På fredag ska alla ha läst den och då kommer vi att prata om nyheter. Efter rasten pratade vi om skrivuppgiften för denna vecka. På fredag ska alla lämna in sin skrivuppgift till Karin. Till sist så lyssnade vi på en CD och tränade hörförståelse.

måndag 30 januari 2012

Dagen idag - måndag

Idag har tre studerande presenterat sig, Jenevev, Abdullahi och Andera. Vi pratade om varför det tar olika lång tid för männsikor att lära sig svenska. Efter lunch var vi i datasalen. Idag var det tyvärr problem med flera av våra datorer. Många hann ändå skriva sina korta presentationer och de flesta blev fotograferade.

fredag 27 januari 2012

Dagen idag - fredag

Dagen började med en kort diktamen. Karin läste meningarna många gånger men ganska snabbt. Vi tränade att höra och att skriva. När vi hade rättat tillsammans fortsatte vi att arbeta med texterna och frågorna i häftet från vecka 3. Vi diskuterade i grupper varför vi vill lära oss svenska. Efter rasten pratade vi om många vanliga uttryck som eleverna har hört, t.ex. på bussen eller spårvagnen. Några exempel är "Varskaru?" skriver man Vart ska du?, "fattaru?" skriver man Fattar du? (=förstår du?). Fortsätt gärna att lyssna och ta med exempel till skolan. Vi jobbade vidare med häftet och rättade tillsammans. Många ord förklarade vi för varandra, t.ex. ö, hav, kust, å, flod.....och vi pekade mycket på kartan. Till sist så presenterade Alla sig. Många var trötta idag. Hoppas ni får en trevlig helg!

torsdag 26 januari 2012

Dagen idag - torsdag

Idag träffades vi på Stadsbiblioteket. Bibliotikarierna berättade för oss om allt som de erbjuder där. Vi gick runt i två grupper på biblioteket. Alla fick också möjlighet att låna barnböcker eller andra intressanta böcker, filmer, CD-skivor...Vi fick också ett program där det finns mycket information om aktiviteter på biblioteket. Det mesta är gratis. Vill man få handledning (= individuell hjälp) i datoranvändning kan man lämna in önskemål om det. Efter lunch pratade vi om besöket och om många ord som bibliotikarierna använde. Många var nöjda med besöket.

onsdag 25 januari 2012

Dagen -idag onsdag

Idag pratade vi om skrivläxor. När ni har skrivit er text kan ni lämna in den i skolan eller maila den direkt till mig (Karin). Sen rättar jag era texter och ni får eventuellt rätta texterna igen. När texterna är rätt sätter jag upp dem på anslagstavlan. Läs gärna varandras texter. Karin informerade också om praktikplatser som är klara. Några studerande ska besöka sina praktikplatser redan den här veckan. Efter informationen fick Hadia och Nancy presentera sig. Innan rasten läste alla studerande högt och Karin och Mohammed gick runt och lyssnade på nästan alla.
Efter rasten kom Eva för att prata  om praktikplatser. Vi andra arbetade i grupper och berättade om svenska skolsystemet. 
Imorgon ses vi på Stadsbiblioteket kl.10.30.

tisdag 24 januari 2012

Dagen idag -tisdag

Idag har vi arbetat mycket med nyheter. Men först rättade vi felmeningarna. När vi var klara började vi att arbeta med Nyhetssidan v.3. Några läste nyheter högt och andra berättade för varandra om vad de hade läst. Vi förklarade många ord från Nyhetssidan. Efter rasten visade Karin var man kan hitta Klartext (nyheter på lätt svenska) och frågor till nyheterna. Vi läste meningar, tränade uttal och förklarade ord. Därefter lyssnade vi på nyheten om båtolyckan i Italien. Tyvärr så var ljudet dåligt. Karin ska koppla in högtalare till datorn så att vi får bra ljud nästa gång. När vi hade lyssnat klart och tittat på facit (= de rätta svaren) fortsatte vi med Nyhetssidan. Till sist fick alla Nyhetssidan v.4.

måndag 23 januari 2012

Dagen idag -måndag

Idag har tre studerande presenterat sig (Houda, Andraos och Tima). Alla har lyssnat intresserat. Några ställde intressanta frågor. Vi tränade också på att återberätta det vi hade hört. Efter presentationerna arbetade vi med felmeningar. Vi började också att rätta tillsammans. Efter lunch var vi i datasalen och många skrev sina presentationer. Många lyssnade också på sina texter med hjälp av ett program som heter Claro Read.

fredag 13 januari 2012

Väkomna till en ny termin alla gamla och nya elever i pedagoggruppen!!

Titta gärna in här på vår blogg då och då. Du kan oftast hitta veckans planering och aktuell information. Du kan alltid lyssna på barnsånger och lyssna på nyheter på lätt svenska. Bloggen är inte klar, jag jobbar fortfarande med att lägga till nya saker. Har du idéer på vad du vill ska finnas på vår blogg, kom och prata med mig.